ESPANJA – SPAIN – ESPAÑA

Espanja Faktoja Espanjasta:

Pinta-ala: 504 782 km²
Väkiluku: 45 116 894
Pääkaupunki: Madrid (3 162 304 asukasta)
Viralliset kielet: espanja, katalaani, baski ja galego

Pyreneiden vuoriston lounaispuolelta kohoaa silmänkantamattomiin sitä, mitä jotkut kutsuvat aidoksi Espanjaksi, kumpuilevaa maaseutua. Monelle lomalennolla Espanjaan saapuvalle ihmisille tämä näkymä on tuttu ja jokaisella kerralla yhtä mykistävän hieno. Kokeaksesi jonkin maan täyspainotteisesti siellä on tietysti käytävä, mutta valokuvatkin kaupungeista tai ihmisistä kertovat suuria tarinoita, ja jokaisen nähtävyyden läheisyydessä on aistittavissa historian lehtien hentoa havinaa. Espanja on suuri maa, jonka jokaisella kylällä on omat perinteensä suurien ja merkittävien yhteisten perinteiden lisäksi. Jokaiselle löytyy tästä maasta oma Espanja, oma kulttuuri omine perinteineen.

Espanjan Habbo Hotel, habbo. es, on espanjalaisten mukaan erittäin suosittu nuorten keskuudessa. Yhteishenki kukoistaa, vaikka me suomalaiset saatamme aluksi saada toisen käsityksen monien huutajien takia. Kuitenkin mainostajien seasta löytyy ystäviä huutelemassa toisilleen tervehdyksiä ja kuulumisia runsain määrin.

HISTORIA

Espanja

Espanjassa on tiedettävästi oleillut nykyihmisiä jo 35 000 vuotta sitten. Näitä asukkaita nimitettiin ibereiksi. Ibereiden jälkeen Espanjan historiassa on tietynlainen aukko, eikä ole varmaa, kuinka pitkään indoeurooppalaista kieltä puhumattomat iberit asuivat Espanjan maaperällä. Seuraavia merkkejä asukkaista on ajanlaskua edeltävältä vuosituhannelta muun muassa foinikialaisista, karthagolaisista ja kreikkalaisista, jotka yhdessä perustivat Espanjaan kauppatukikohtia. 200-luvulla ennen ajanlaskun alkua toisessa puunilaissodassa Rooman valtakunta valtasi Karthagolta Espanjan. Nykyinen maassa puhuttu kieli johtaa juurensa jo näille ajoille, sillä roomalaisten käyttämästä latinasta periytyi nyky-espanjan kieli.

Kun 400-luvun sekaisten goottien ja vandaalien perustamien lyhytikäisten valtakuntien ajat olivat luetut, 700-luvulla islaminuskoiset maurit valloittivat Espanjan nopeasti jättäen vahvasti jälkiä ajan kuluessa espanjalaiseen kulttuuriin. Tämä ei ole ihme, sillä jo sen ajan Euroopassa islamilaisen Espanjan pääkaupunki Córdoba oli sivistyneintä ja vaurainta aluetta. Nyky-Espanjan historia alkoi 1000-luvun paikkeilla, kun kristityt kuningaskunnat kukistivat maurit ja aloittivat Iberian niemimaan takaisinvaltauksen.

Kun vuonna 1469 kuningas Ferdinand ja kuningatar Isabella avioituivat, heidän johtamansa Aragonian ja Kastilian kuningaskunnat yhdistyivät. Tämän seurauksena viimeisetkin maurihallitsijat kukistuivat ja vuonna 1512 kuningas Ferdinandin toimesta koko Espanja yhdistyi.

Espanja

Vaikka tämän jälkeen 1500-luvulla Espanjasta tuli Euroopan mahtivalta sen Amerikkojen valtausten takia, Portugalin ja Filippiinien valloitusten jälkeen Englannin valloitus vuonna 1588 epäonnistui. Näinä aikoina Espanjan valtiontalous romahti pääosin sotien ja suurenmoisten rakennushankkeiden takia. Portugali käytti hyödykseen vuosia jatkunutta tilaa ja erosi 1640 Espanjasta. Täydellisen sekasorron välttäneenä Espanjan pienet osat sotivat useita sotia, ja niiden seurauksena Espanja menetti loputkin ulkomaiset alueensa Euroopan sisällä.

Vuoden 1805 Trafalgarin taistelun jälkeen Napoleon asetti veljensä Joseph Bonaparten johtamaan Espanjaa. Kun Napoleon kuitenkin joutui vaikeuksiin ja Espanja miehitettiin, alkoi Espanjan Etelä-Amerikan siirtomaiden itsenäistyminen ja ajanjakso, jota hallitsivat monarkistien ja tasavaltalaisten käymät sisällisosat. Näin ollen vuonna 1898 menetti kaikki Etelä-Amerikan siirtomaansa Yhdysvalloille.

Tasavaltalaisten vuosien mittaisten ponnistelujen jälkeen vuonna 1931 Espanjasta tuli demokraattinen tasavalta. Tilanne ei pysynyt kuitenkaan tasaisena pitkääkään; jälleen vuonna 1936 uusi sisällissota puhkesi armeijan toimesta. Niin kansalliset joukot kuin myös tasavaltalaiset saivat paljolti tukea ulkoisilta tahoilta. Sisällissodan jälkeen valtaan astui diktaattori Fransisco Franco, joka jätti jälkeensä ainoastaan huonon taloustilanteen, kun hän vuonna 1975 menehtyi. Monarkiaksi palannut Espanja sai taloutensa kuntoon korostamalla teollisuuden ja turismin tärkeyttä.

1970-luvun talousuudistusten ja ulkomaalaisen avun myötä Espanja on hitaasti mutta varmasti kehittynyt moderniksi teollisuusyhteiskunnaksi. Vuonna 1982 maa liittyi NATO:oon, ja 1986 siitä tuli Euroopan Unionin jäsen. EU:n myötä maa on saanut erilaisia tukia, joiden kautta elintaso on noussut entistä lähemmäksi eurooppalaista keskiarvoa.

KULTTUURI JA NÄHTÄVYYDET

Espanja

Espanjalainen kulttuuri on aivan omaa luokkaansa. Kiinnostaa sinua sitten Antonio Banderas ja kaunis Penelope Cruz tai Salvador Dalín taidemaalaukset, paella tai churro, löydät varmasti itsellesi jonkinnäköisen kiinnostuksen kohteen. Maasta löytyy myös runsain mitoin kulttuurihistoriallisia muistomerkkejä, jotka kaikki ovat todella vaikuttavia ja löytävät katselijansa helposti.

Taiteen saralta Espanjasta tulee monta suuruutta. Salvador Dalí ja Pablo Picasso ovat varmasti jokaiselle tuttuja nimiä, joiden maailmankuuluja taideteoksia on esillä lukuisissa gallerioissa ympäri Espanjaa. Erityisesti Madridin Reina Sofian modernintaiteen museossa, Madridin Pradon museossa ja Picasson kotikaupungissa Malagassa sijaitsevissa museoissa ja gallerioissa pääset helposti tutustumaan espanjalaisen taiteen maailmaan.

Espanja

Kirjallisuuden ystäville, erityisesti romaanien, Espanjasta löytyy monenmoista. Monesti hyvässä mielessä alleviivattua kirjailija Miguel de Cervanteiasia, El Quijoten ja Don Quijote de la Manchan luojaa, pidetään nykyaikaisen romaanikirjallisuuden perustajana.

Espanja on laaja maa, josta totisesti löytyy nähtävää, monenmoista ja aivan jokaiselle. Jos Espanjaan aikoo, kannattaa kartoittaa itselleen, mitä haluaa ehdottomasti nähdä. Pääkaupungista Madridista löytyy jo varmasti elinikäinen annos kulttuuria ja nähtävyyksiä tavalliselle tallaajalle. Siellä sijaitsee kolmen taidemuseon kopla, Paseo del Prado, johon kuuluvat Reina Sofia, Prado ja Thyssen-Bornemisza. Muita madridilaisille tärkeitä ja turistien suosimia nähtävyyksiä ovat mm. kuninkaallinen palatsi, Almudenan katedraali, Debodin temppeli, Buen Retiron puisto ja tekojärvi sekä Puerta de Alcalá. Jos kuitenkin ylenpalttinen taide alkaa kyllästyttää, Casa de Campo on paikka, jossa voi niin rentoutua kuin myös huvitella huvipuistolaitteissa. Tässä suositussa koko perheen retkikohteessa on uima-allas, järvi, huvipuisto ja eläintarha sekä suuri puisto.

Espanja

Muualla Espanjassa sijaitsevista nähtävyyksistä on ehdottomasti mainittava Barcelonassa sijaitseva Sagrada Famílian kirkko. Se on tunnettu häikäisevistä yksityiskohdistaan ja symboliikasta. Myös Toledon historiallinen kaupunki ja Teiden kansallispuisto ovat espanjalaisten mielestä merkittäviä nähtävyyksiä, kuuluvathan ne kummatkin UNESCO:n maailmanperintölistalle.

HABBO.ES

Espanja

Espanjan Habbo Hotel, habbo.es, avattiin vuoden 2003 syyskuussa. Kolmessa vuodessa sen kävijämäärä oli yltänyt 502 333 kävijään. Espanjalaiset pitävät Habboa vieläkin hieman tuntemattomana yleisesti, mutta sen suosio on yhä tasaisessa kasvussa, niin kuin aina ennenkin.

Tämä hotellin kävijäkunta koostuu niin espanjalaisista kuin muuallakin maailmassa asuvista espanjaa puhuvista ihmisistä. Kulttuurien sulatusuuninakin toimiva Habbo on samankaltainen kuin esimerkiksi Italian Habbo Hotel. Kovin perinteikkäästi myöskään Espanjan Habbossa ei ole paha asia huutaa, vaikka kuuntelija seisoisi aivan vieressä. Suomalaisten näkökulmasta esimerkiksi Hotelin suosituin tila, Hotellin Aula, voi vaikuttaa turhan meluisalta, mutta pienen totuttelun jälkeen sitä tuskin huomaa.

Espanja

Hotellin Aulassa päivystävät Habbo Lincesit, täkäläiset Habbo eXpertit, ovat koko ajan paineen alla. Kyselijää riittää, ja monet sanovatkin, että eXperttejä on harvoin tarpeeksi paikalla, vaikka he aktiivisia ovatkin. Nämä Hotelin hyväntahdonlähettiläät joutuvat harvoin häirityksi työssään ja ovat siitä kiitollisia. Expertit kehuvat myös hotellin ilmapiiriä ja muiden käyttäjien ystävällisyyttä toisiaan kohtaan.

Espanjan Hotelista löytyy Suomen hotellin tilojen lisäksi monta muuta tilaa, kuten esimerkiksi Star Lounge, Keittiö ja monen suosikki, "vanha aula". Hotelissa on mahdollisuus pelata BattleBall ?peliä, Snowstormia ja Peelopaalua. Myös pellehyppyjä pääsee yrittämään, jos uskallusta riittää. Vanhaa kunnon pelihallia ei Espanjan Habbosta löydy enää tätä nykyä.

Espanja

Aitoa Espanjalaista tunnelmaa pääset kokemaan niin matkan kautta kuin myös pistäytymällä osoitteessa habbo.es. Kummastakin "kohteesta" löydät varmasti itsellesi jotain, oli se jokin sitten uusi ystävä tai vaikkapa rauhallinen pohdiskeluhetki puistossa.

Véale la vez próxima,
Vaniljapasta